8/05/2012

Nerde o eski Ramazanlarrr

      
  Dün sabah işe giderken güne ,çocukluğuma dair bir özlemle başladım.Ramazan'da evde herkes oruç olurdu biz çocuklarda oruç olduğumuzu sanırdık ben mesela sakız çiğnerdim kimse görmeden,su ile ağzımı çalkalardım ama çaktırmadan boğazımdan suyu akıtırdım nasıl olsa ağzım kapalı kim bilecek.Çocukluk aklı.Neyse iftar vakti geldiği zaman top sesini duyardık ezandan önce sonra ezan okunurdu hatta dün babam bendeydi ona sordum
       _Ya baba ben yanlış mı hatırlıyorum top sesi duyuluyordu dimi atmıyorum yani.
       _Yok kızım duyuluyordu ama daha eskiden daha net duyuluyordu çünkü ozaman bu kadar araba ses yüksek bina yoktu dedi.
        Top'ta Adana'nın tarihi eserlerinden olan Kuru Köprü'den atılırmış,dün öğrendim.Neyse ben mahalle çocuğu olaraktan çok ii bilirim genelde eski mahalleler kökenli aileleri barındırırlar geneli ev sahibidir.En az 2 kuşaktır yerlidir orda çok az kiracı vardır.Ezan okunmaya başlayınca sokaklarda kimse olmazdı.Babannemde yer sofrası açılırdı ve üzerinde koca bir sini.Çorba ,Ana yemek muhakkak pilav,cacık ve bu sofranın asla vazgeçilmezi Hoşaf.Babannem birde sofraya siyah zeytin koyardı.Oruç,zeytin  ve suyla açılıp yemekler yenilirdi ve en sona gelindiğinde

 ben Hoşafın herzamanki gibi suyunu içer tanesini bırakırdım.Babam da bana her defasında Eşşek Hoşaftan Ne Anlar,Suyunu İçer Tanesini Bırakır derdi:))Ya babaaaaa dediğimde herkes bana gülerdi.Halada hoşafın her tanesini yiyemem.Ben eşşekmiyim ya:))Neyse iftardan sonra çay faslı başlardı.Çayla birlikte televizyon izlenirdi.Yanlış hatırlamıyorsam o zamanlar Ramazana özel eğlence programları vardı.Sonra uyku vakti geldimi babannem saatlerce kazanlarda kaynattığı bembeyaz mis kokulu o çarşaflarını,yatak odasında sandığının üzerinden getirip evin en sıcak yeri olan oturma odasına açtığı  yer yatağının üzerine sererken ben her defasında kedisi  olan çok ii bilir kedi gibi çarşafın üstüne  kendimi atıp  sonra bir sağa bir sola dönerdim durmadan .Sonra babannem yine açık renk basma geceliğini giyip beni koynuna alırdı üzerimizde de kendi elleriyle yüzünü sık sık yıkayııp diktiği sırıklı yorganı çekerdik.Kış soğuk babanne koynu yer yatağı ve yorgan burnumda tütüyor.




  
 Evet bitti sanılmasın.Şimdide sahur vakti geldi.Davul sesiyle maniyle uyanırdık.Ama ben yataktan çıkmazdım.Babannemin ilk işi kalkar hemen odun sobasını yakar .Geleneksel sahur yemeğimiz olan kahvaltımızı hazırlardı.Menümüzde asla vazgeçilmezler.Haşlanmış yumurta ,tulum peyniri,sıcak pide,zeytin çilek reçeli ve çay.Sıcak pideyi sahur vakti nerden buluyordunuz demeyin.Mahallede herkes oruç tuttuğu için her evin lambası yanardı ve sokak o satte bile kalabalık olurdu herkes hemen hemen aynı zamanlarda evden çıkar eve çok yakın olan pide fırınından pidesini alırdı.Sıcak pide bu yüzden işte.


 

    Bi de en güzeli ve özlemle bekleneni de bayram sabahıydı.Evin erkekleri bayram namazına giderlerdi.Sonra ellerinde sıcak pideleriyle gelip o bayram sabahı kahvaltısına erkenden hep birlikte gün ışığında ailecek başlanırdı.
      Şu an bile böyle kalabalık bir evde herkesin oruç tuttuğu bir ailede bir gece iftar sahur ve bayram sabahı yapmak isterim.Çünkü bizd bile kalmadı bu ESKİ RAMAZANLAR.
     
Neyse hepinizi öper Hayırlı Ramazanlar diler.Oruç tutanlarınıza Allah kabul etsin der ben kaçarım.
                         O vakit eski Ramazanları yaşatalım yaaaaa:))))



15 yorum:

CMOS dedi ki...

okurken bir bir benimde eski ramazanlarda yaşadıklarım gözlerimin önüne geldi, eskiye zölem hiçbir şekilde bitmiyor içimde:)

Blogger Bolat dedi ki...

Kırmızının asaleti işte buna denir :)

♥pemb€sinti♥ dedi ki...

Çook güzel yazmışsın ellerine sağlık canım.. Eskiden annem komşuların kapılarına giderek tek tek kaldırırmış onları sahura, bir zaman sonrada herkesin ışığı yanmaya başlarmış.. Sanki gece değilde sabah gibi olurmuş ortalık.. Ama artık mahallemizde davul sesi bile yok :( Rahatsız olanlar varmış, muhtara bildirmişler ve ramazan davulcusu iptal edilmiş :/ İnan şimdi kardeşimi pide almaya gönderirken çok korkuyorum, her yer ıssız karanlık..

Evimiz kalabalık değil ama herkesin oruç tuttuğu bir ailede iftar, sahur ve bayram yapmak istersen her zaman kapımız açık, başımızın üzerinde de yerin var..

minikkus dedi ki...

cok güzel söylemişsin bebişim, eski ramazanların tadı degil sadece, eskiden yapılan hicbiseyin tadı yok, hatta eskiden yapılan biçok şeyi yapmıyoruz, işimize gelmiyo. bu aslında cok üzücü. ama büyüdük iste, fikirler degisti, kafalar degisti, ihtiyaclar zevkler degisti, kendi ailelerimizi kurduk, kendi tatillerimizin derdine düştük. halbuki arada böyle şeyleri hatırlamak, az da olsa ucundan kenarından bi yerlerine dahil olmak lazım bu ggeleneklerimizin. yoksa bizim cocuklarımız bunların hepsini bi hikaye olarak bizden dinliycek..
bide son fotografın favorim! <3

U.T dedi ki...

Aynı kuşak olduğumuzu düşündüğümden yazdığın,düşündüğün çoğu şeye paralel his ve düşüncelerdeyim bende.

Fotoğraflarda en favori renklerim Kırmızı,Yeşil,Mavidir.Bu üç renkten biri mutlaka fotoğrafı canlı kılıyor.

Son fotide denizlerin hükümdarı gibi çıkmışsın.

Mia Wallace dedi ki...

hiçbir tatilimde böyle güzel fotolarım olmadı ay bayıldım!!

özellikle yerde çimlerde uzananlar favorim ve son foto :)

Trendydolap dedi ki...

çok keyifli fotoğraflar :) kırmızının tonu da cok sevdim :)

Unknown dedi ki...

Masal gibi anlatmışsın tatlım, okurken o eski zamanları yaşadım ve çok keyif aldım. Çimlerin üstünde ne kadar güzelsin öyle, prenses gibi. Saçına, eteğine, şapkana her bir detaya bayıldım :)

MERVE dedi ki...

kırmızı çok yakışmış yanık tenine ;)

SvGLove dedi ki...

Mismet kuzum, hem nostaljik nostaljik anlatmissin, hem de araya Turk sinemasi tadinda fotograflar koymussun. Doner doner okurum ben bu post'u. Yazilar mutluluk kaynagi, fotograflar ic acici;)

Hayat Kaydetmeye Değer dedi ki...

çok güzel anlatmışsın fotoğraflarda harika :)

Minnokkedi dedi ki...

bize gelin eski ramazanlar dediğiniz gelenekler hala sürüyor sıcak pidede hazır dur gidip çay demleyeyim:))

chat dedi ki...

fotoğraflara bayıldım, çok güzeller:)

♥мұ»p»r«i»n«č»є«ss dedi ki...

Sen davet edersinde gelmezmiyim ben güzellik? çok tatlı görünüyorsun...içimi açtın sabah sabah...iyi geldi fotografların bana...

Kuzununannesi dedi ki...

ya ben fotolara bakmaktan okuyamadım kı uctu hersey aklımdan nasıl guzel foo onlar oyle ayy ıcım gıttı tamda -1 derecedeyken :))